LTH-image

Energieffektiv kontorsbyggnad med låg intervärme och behovsstyrning

Åke Blomsterberg, WSP, Malmö

Abstract:

Simuleringarna visar att det är möjligt att halvera energianvändningen jämfört med ett vanligt kontor genom att använda dagens beprövade teknik. Med en välplanerad utformning reduceras värmebehov samt kylbehov och genom att ha behovsstyrda installationer reduceras elbehov, värmebehov och kylbehov.  Det visade sig vara svårt att med dagens teknik elminera behovet av en traditionell kylanläggning. De viktigaste parametrarna för att uppnå en mycket låg energianvändning är:

  • Begränsad glasmängd
  • Behovsstyrd ventilation
  • Behovsstyrd belysning och låg installerad effekt för belysning och utrustning
  • Större innetemperaturintervall
  • Välisolerat och lufttätt klimatskal
  • SÖ-system för installationerna

 Dessa anvisningar är direkt tillämpbara i byggbranschen idag, och innebär troligtvis ingen större ökning av investeringskostnaden. För att uppnå nära nollenergikontor i Sverige blir nästa steg, efter att ha reducerat värme-, kyl- och elbehovet, att välja rätt energisystem och att använda förnybar energi i så stor utsträckning som möjligt. För att pressa nettoenergibehovet mot noll kan bästa tillgängliga teknik behöva installeras och med det ökar naturligtvis investeringskostnaden.

Simuleringsstudien visar att det är viktigt att minska den brukarrelaterade elanvändningen (belysning och datorer) för att nå en, totalt sätt, mycket låg energianvändning. Eftersom verksamhetselen inte är reglerad i energikraven idag blir det en utmaning att minska den. Något incitament skulle behövas, antingen i form av nya lagkrav eller i form av ekonomiska incitament.

Simuleringar och litteraturstudier visar att med dagens teknik kan verksamhetselen nästan halveras. Detta genom att välja energieffektiv kontorsutrustning och belysning. Dessutom måste säkerställas att kontorsutrustningen och belysningen endast används när den behövs. För belysningen innebär detta manuell eller automatisk dimning och automatisk frånvarostyrning.

 Presentationsbilder